Stap 3. Aanpakken

Hoe kun je de werkdruk effectief aanpakken?

Nu duidelijk is hoe werkstress ontstaat en er een plan is (zie stap: Analyseren en Bespreken), kun je aan de slag met de uitvoering. Werkdruk is een ingewikkeld probleem. Om het overzichtelijk te maken, kun je het aanpakken als een project. Bij een projectmatige aanpak hoort een plan, een werkgroep, een startmoment, projectleider en (interne) opdrachtgever. Schoolleiders/bestuurders hebben een belangrijke rol in de aanpak van werkdruk.

Het plan kan verschillende onderdelen hebben, maar een goed plan bevat minimaal:

  • Tijdsplanning: welke activiteiten worden uitgevoerd en wanneer
  • Taakverdeling: wie waarvoor verantwoordelijk is bij de uitvoering
  • Middelen: welke middelen (zoals budget en menskracht) beschikbaar zijn

 

De coördinatie van het plan van aanpak kan het beste ondergebracht worden bij een persoon of projectgroep. Wanneer de taken en bevoegdheden voor iedereen vooraf duidelijk zijn, is de kans het grootst om concrete resultaten te behalen.

Aan de slag

Uitgelicht

stappensessies

Werkdruk aanpakken, wat werkt wel? Lees het in het rapport van TNO.

Poll

Poll

Waarmee ga jij het eerst aan de slag om werkdruk te verminderen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Volgende stap

Tips & tools

  • Verminder werkdruk bij 10-minuten gesprekken. Vijf tips om toe te passen bij de volgende gesprekken.
  • Als je ICT gebruikt in de klas, hoef je als leerkracht echt niet alles zelf te weten. Maak gebruik van de ICT-kennis van collega’s en vraag gerust leerlingen of ze kunnen helpen.
  • Zet in op preventie en wacht niet tot de werkdruk te veel is opgelopen.
  • Heb vertrouwen in elkaar en in het proces. Als directeur betekent dit soms dat je op je handen moet zitten: niet voorop lopen, maar je team volgen.

Inspireren

Actueel

Blog: Benut het team bij aanpak van werkdruk

Natuurlijk zijn er veel werkgewoontes en vaardigheden die u zelf kunt oppakken om de werkdruk te verlagen en uw werkplezier te vergroten. Maar er zijn ook zaken waar u met elkaar in het team de schouders onder moet zetten.

Blog: Leiderschap en werkdruk

Leiderschap bij werkdruk Scherp op de inhoud, zacht op de relatie Blog van Ellen Feller, procesbegeleider Samenwerken aan werkdruk in het primair onderwijs Vooral werknemers met een hoge werkdruk die bovendien weinig steun van hun leidinggevende ervaren, hebben een...

Blog: Top 5 werkdruk verlagen bij tienminutengesprekken

Energievreter te lijf: top 5 werkdruk verlagen bij tienminutengesprekken Een blog van Ellen Feller Het schooljaar begint meteen met één van de meest genoemde energievreters voor leerkrachten: de tienminutengesprekken met ouders. Waarom ervaren leerkrachten...

Help ons het Platform Werkdruk te verbeteren door de korte enquête in te vullen.