
Stap 3. Aanpakken
Hoe kun je de werkdruk effectief aanpakken?
Nu duidelijk is hoe werkstress ontstaat en er een plan is (zie stap: Analyseren en Bespreken), kun je aan de slag met de uitvoering. Werkdruk is een ingewikkeld probleem. Om het overzichtelijk te maken, kun je het aanpakken als een project. Bij een projectmatige aanpak hoort een plan, een werkgroep, een startmoment, projectleider en (interne) opdrachtgever. Schoolleiders/bestuurders hebben een belangrijke rol in de aanpak van werkdruk.
Het plan kan verschillende onderdelen hebben, maar een goed plan bevat minimaal:
- Tijdsplanning: welke activiteiten worden uitgevoerd en wanneer
- Taakverdeling: wie waarvoor verantwoordelijk is bij de uitvoering
- Middelen: welke middelen (zoals budget en menskracht) beschikbaar zijn
De coördinatie van het plan van aanpak kan het beste ondergebracht worden bij een persoon of projectgroep. Wanneer de taken en bevoegdheden voor iedereen vooraf duidelijk zijn, is de kans het grootst om concrete resultaten te behalen.
Aan de slag
- Met het format werkplan ‘Samen werken aan werkdruk’ (van het Arbeidsmarktplatform PO) kun je meteen aan de slag met een aanpak. Vul het format in en gebruik het voorbeeld met toelichting om te zien hoe je dat kunt doen.
- Ook het stappenplan Werkdruk van TNO helpt je op weg met een aanpak.
- Verminder regeldruk, welke regels kun je schrappen? Lees het in de handreiking ‘Ruimte in regels” van de Inspectie van het Onderwijs.
Poll


Volgende stap
Tips & tools
- Verminder werkdruk bij 10-minuten gesprekken. Vijf tips om toe te passen bij de volgende gesprekken.
- Als je ICT gebruikt in de klas, hoef je als leerkracht echt niet alles zelf te weten. Maak gebruik van de ICT-kennis van collega’s en vraag gerust leerlingen of ze kunnen helpen.
- Zet in op preventie en wacht niet tot de werkdruk te veel is opgelopen.
- Heb vertrouwen in elkaar en in het proces. Als directeur betekent dit soms dat je op je handen moet zitten: niet voorop lopen, maar je team volgen.
Inspireren
- Innoveren met ICT? Bekijk op de website ‘Slimmer leren met ICT’ de handige praktijkverhalen en tips.
- Verschillende inspirerende filmpjes en verhalen over de aanpak van werkdruk op het Arbeidsmarktplatform PO.
Actueel
Blog: Benut het team bij aanpak van werkdruk
Natuurlijk zijn er veel werkgewoontes en vaardigheden die u zelf kunt oppakken om de werkdruk te verlagen en uw werkplezier te vergroten. Maar er zijn ook zaken waar u met elkaar in het team de schouders onder moet zetten.
Blog: Energievreter te lijf: werkdruk verlagen bij nakijkwerk
Nakijkwerk is een tijdvreter in het primair onderwijs. Maar wat opvalt is dat de tijd die een leerkrachten aan nakijken besteden, sterk verschilt.
Blog: Werkdruk aanpakken, de leerkracht aan zet
Geen twee mensen zijn hetzelfde. Daarom moet je, als je werkdruk aan wilt pakken, eerst je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ kennen en daar naar handelen.
Blog: Leiderschap en werkdruk
Leiderschap bij werkdruk Scherp op de inhoud, zacht op de relatie Blog van Ellen Feller, procesbegeleider Samenwerken aan werkdruk in het primair onderwijs Vooral werknemers met een hoge werkdruk die bovendien weinig steun van hun leidinggevende ervaren, hebben een...
Blog: Top 5 werkdruk verlagen bij tienminutengesprekken
Energievreter te lijf: top 5 werkdruk verlagen bij tienminutengesprekken Een blog van Ellen Feller Het schooljaar begint meteen met één van de meest genoemde energievreters voor leerkrachten: de tienminutengesprekken met ouders. Waarom ervaren leerkrachten...
Help ons het Platform Werkdruk te verbeteren door de korte enquête in te vullen.