Jammer dat jullie nog niet voldoende aan de slag zijn gegaan met de geformuleerde maatregelen – dat doe je in deze stap. Dit is de langste en de lastigste fase.
Om de voortgang in de gaten te kunnen houden, is het van belang regelmatig een monitoring uit te voeren en het hele proces cyclisch opnieuw te starten. Door de voortgang te monitoren, kunnen jullie bepalen of de aanpak nog past bij de situatie en of de maatregelen effect hebben. Op basis van de evaluatie kunnen jullie de maatregelen aanpassen, nieuwe maatregelen invoeren, of de oorzaken opnieuw onderzoeken.
Deze stap is belangrijk om met elkaar vast te kunnen stellen of we bezig zijn met de goede dingen: pakken we de juiste factoren aan die werkdruk veroorzaken? En doen we dat op de juiste manier? Een goed moment om te evalueren met elkaar wat het jaar heeft opgebracht. Niet alleen op de ‘harde’ resultaten als daling van het ziekteverzuim, maar juist ook op de meer ‘softe’ factoren die zich niet makkelijk in cijfers laten uitdrukken: ervaren we steun van collega’s en leidinggevende (belangrijke buffer om werkdruk te voorkomen!), hebben we het gevoel de werkdruk zelf te kunnen beïnvloeden, is werkdruk bespreekbaar, werken we samen aan het beïnvloeden van de werkdrukfactoren?
Aan de hand van het volgende hulpmiddel, kun je kijken met welke maatregelen jullie al wel goed aan de slag zijn en met welke nog niet.